Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord dat je hersenactiviteit kunt meten. Met de juiste apparatuur kun je meten of lichamelijk actief is en hard nadenkt over een vraagstuk. En je kunt bijvoorbeeld zien dat er een ander patroon optreedt als iemand slaapt.
En je hebt waarschijnlijk ook wel eens gehoord van het onderscheid tussen bewustzijn (als wij denken) en ons onderbewustzijn. In ons onderbewustzijn ligt een schat aan informatie opgeslagen. Bovendien kan het onderbewustzijn veel meer informatie tegelijk verwerken dan onze bewuste hersenen. Dat maakt het onderbewustzijn zeer geschikt voor complexe vraagstukken met veel factoren om mee rekening te houden.
Schakel tussen bewustzijnsniveaus en hersenhelften
Uitblinkers begrijpen dat je voor bepaalde taken heel wakker moet zijn en vooral moet analyseren en logisch redeneren met je linkerhersenhelft. En, bijvoorbeeld, dat je voor andere taken je onderbewustzijn aan het werk moet zetten door er nog een nachtje over te slapen.
Ze snappen ook dat er een onzichtbaar deel van henzelf is waar ze een ‘lijntje’ mee hebben en dat nog veel meer kan. Die ‘hogere ik’ zit niet hier in onze fysieke wereld. Dat deel van jezelf zit op wat ik de ‘Energiesnelweg’ noem. Jouw alleskunnende hogere ‘ik’ is daar met alles en iedereen verbonden en kan werkelijk alles voor je regelen. Als je in je hoofd maar consequent en juist ‘bestelt’. En als je maar ruimte voor de aflevering van je bestelling maakt…
Weten dat die verschillende instrumenten tot je beschikking staan is niet voldoende. Je moet ze naar believen kunnen inschakelen. Daarvoor zijn allerlei eenvoudige technieken ontwikkeld die je je kunt eigen maken.
Varieer je bewustzijn
Uitblinkers oefenen dagelijks in het oproepen van het juiste bewustzijnsniveau. Daardoor kunnen zij op het moment dat het nodig is optimaal van het juiste niveau gebruikmaken en snel omschakelen, bijvoorbeeld switchen tussen logisch denken en je intuïtie gebruiken.
Als uitblinkers bewust denken, bijvoorbeeld om hun verlangen vorm te geven, dan weten zij dit zelfs met extra energie te doen.
Stuur je hersenactiviteit
Het is heel handig als je je hersenactiviteit kunt sturen. Als je rustig en alert kunt zijn als dat nodig is en als je kunt schakelen naar actief denken & voelen en weer terug.
Het is goed als je veel in het nu leeft, alert bent en waarneemt en wat er in je omgeving gebeurt. Zo vang je prikkels op die je inspireren. Daarvoor is een open mind nodig zonder gedachten. Als je juist even niet denkt kun je ‘zijn’ en ervaren met alle zintuigen die je hebt gekregen.
Vervolgens ontwikkel je uit prikkels weer nieuwe verlangens. Dan is het natuurlijk heel goed om te denken. Vaak gebruik je dan je linker hersenhelft om een logische gedachtegang te ontwikkelen en je verlangen of je doelstelling te (be)denken. Het is een voordeel als je voor hersenactiviteit kunt kiezen, gedachten kunt kiezen en je dan kunt focussen. Als je je laat meeslepen door gedachtegangen die contraproductief zijn, moet je jezelf weer op het juiste spoor kunnen zetten.
Ook als je droomt, heb je toegang tot bruikbare informatie. Uitblinkers kunnen van elk van deze frequentiebanden optimaal gebruikmaken en van veel meer intelligentie, verwerkingskracht en informatie gebruikmaken
Om de verbinding met je hogere ik helemaal open te zetten, moet je vooral je rechter hersenhelft gebruiken. De meeste mensen gebruiken een van de hersenhelften meer dan de ander. Uitblinkers kunnen schakelen tussen linker- en rechterhersenhelft en bevorderen harmonie en balans tussen beide. Ze kunnen heel actief denken & voelen en ze kunnen ook de gedachten in hun hoofd vrijwel stilzetten en intuïtie voorrang geven.
Uitblinkers brengen ook hoofd en hart in harmonie. Dat is belangrijk want het hart heeft ook een brein en stuurt zelfs meer informatie naar het hoofd dan andersom. In feite stuurt je hart niet alleen je lichaam, maar ook je denken aan en reageren jouw hersenen daarop. Het hartbrein zorgt dat in de hersenen diverse elektrische en biochemische reacties ontstaan.
Wees je bewust van de breinen binnen je hersenen
Er zijn in de hersenen verschillende delen die elk hun eigen toepassing hebben.
Het primitieve brein is het oudste en wordt ook wel reptielenbrein genoemd. Dit deel regelt allerlei automatismen en reflexen in het lichaam, bijvoorbeeld hoe het lichaam zijn temperatuur op de juiste waarde houdt. Dit deel is belangrijk voor overleven. Denk ook aan een impulsieve keuze voor vechten of vluchten en onmiddellijk reageren wanneer je een hand op een hete kachel legt. Baby’s gebruiken vooral dit brein.
Het tweede deel van het brein is het emotionele brein. Via dit brein worden de emoties opgeslagen en gereguleerd. Emotionele reacties van pubers komen veelal uit dit brein. Dit geheugen haalt informatie onder andere uit de zintuigen en vergelijkt deze met eerdere ervaringen om snel te kunnen reageren op bedreigingen. Het hart heeft een directe zenuwverbinding naar dit brein en het brein reageert ook op de mate waarin de hartslag gelijk blijft (coherent is). Uitblinkers kunnen hun hartritme bewust beïnvloeden. Bijvoorbeeld door positieve emoties op te roepen (als het ware deze te herbeleven) en bewust in een bepaald rustig tempo adem te halen.
De drie breinen kennen een wisselwerking. Dat is handig, maar ook belemmerend. Bij grote emoties (tweede brein) kun je minder gemakkelijk denken (derde brein). Bij stress vanwege een levensbedreigende situatie is het prima dat het eerste brein de leiding neemt. Er is dan geen tijd om op je gemak te denken hoe je gaat reageren. Maar als er ‘moderne stress’ is dan kan je ‘moderne denken’ in het derde brein gedwarsboomd worden.