Enkel een doel stellen of iets willen is onvoldoende. Je kunt pas echt van een resultaat verwachten als je ook echt een besluit neemt dat je iets wilt bereiken. Een besluit inemen betekent de volledige verantwoording nemen voor alle gevolgen van wat je wilt en wenst. Uitblinkers beseffen dat dat meer is dan zomaar iets willen. Zodra je iets besluit maak je een keuze en moet je kleur bekennen. Aan een besluit hangen consequenties. Maar met een besluit focus je ook de energie die voor je gaat werken.
Uitblinkers zijn zich ervan bewust dat hun huidige situatie voor een groot deel het gevolg is van alle in het verleden gemaakte keuzes.
Stel jezelf vragen
Besluiten is niet gemakkelijk. Soms sta je voor een ingewikkelde keuze. Dan helpt het om je de volgende vragen te stellen:
- Heb ik een keuze?
- Kan ik de consequenties overzien van een keuze om iets te willen? Hoe ziet mijn leven er straks uit?
- Wat is het ergste dat mij kan overkomen als dit mis gaat? (Vaak valt dat wel mee.)
- Wat zijn de consequenties als ik voor het tegengestelde kies? Hoe ziet mijn leven er dan uit?
- Welke excuses en uitvluchten gebruik ik om nu niet te kiezen?
- Welke beperkende overtuigingen houden je tegen? Zijn deze reëel?
- Is dit het juiste moment om te kiezen? (Of moet ik er een nachtje over slapen?)
- Kan ik te rade gaan bij iemand die ik vertrouw?
- Ken ik iemand die deze keuze gemaakt heeft?
- Wat zegt mijn intuïtie? wat zegt mijn ratio?
- Geef ik liever sturing aan mijn leven of reageer ik liever op omstandigheden en gebeurtenissen die op mij af komen?
Uitblinkers beseffen dat niet kiezen ook kiezen is. En dat denken zonder keuze ook zaken of je afroept. Maar dan misschien zaken die je liever wilt.
Het voordeel van kiezen en besluiten is dat je een veel meer voorspelbaar proces in gang zet. En dat je kunt uitkijken naar de aflevering van het bestelde. Als het bestelde geleverd wordt kun je het herkennen als iets wat je besloten hebt. En niet als iets dat je overkomt.
Check of je het écht meent en of je het wilt delen
Uitblinkers checken na het nemen van een besluit of ze het ook werkelijk menen. Ze schrijven het op en zorgen ervoor dat ze dit voldoende vaak onder ogen krijgen. Vervolgens overwegen ze goed of het gunstig is om hun besluit met anderen te delen (zodat ze nauwelijks meer terug kunnen, maar ook zodat ze hulp kunnen inroepen van anderen) of dat het handiger is dit besluit voorlopig voor zichzelf te houden.